W okresie jesienno – zimowym nasz organizm jest szczególnie narażony na wszelkiego rodzaju przeziębienia, choroby. Mamy na to sposób.

Czosnek w polskiej kuchni nie jest szczególnie doceniany. A szkoda. Jego zdrowotne właściwości są bowiem znane od lat.

Stanowi on naturalne wsparcie organizmu w walce z takimi chorobami, jak chociażby nadciśnienie, ból stawów i kości czy zapalenie oskrzeli. W połączeniu z liściem laurowym powstaje z niego wyjątkowy napar, budujący odporność organizmu i przyczyniający się do jego lepszego funkcjonowania. To szczególnie ważne w okresie jesiennych przeziębień i zimowych chorób.

Czosnek – jego walory i właściwości

Czosnek stanowi jeden z podstawowych elementów medycyny naturalnej. Nic dziwnego, gdyż w jego składzie znajduje się wiele substancji, warunkujących prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu! Przede wszystkim wpływa on na pracę układu odpornościowego, wzmacniając go zwłaszcza w okresie wzmożonych zachorowań.

Obecna w składzie czosnku allicyna, wykazuje silne działanie przeciwwirusowe. Walory tego niesamowitego warzywa zauważyli również zwolennicy zdrowego odżywiania i racjonalnej diety. Jak się bowiem okazuje, czosnek obniża nadmierny apetyt, co skutkuje utratą zbędnych kilogramów.

Czosnek wykorzystuje się również w terapii innych schorzeń, spośród których wymienić można chociażby cukrzycę i różnego rodzaju alergie. Jego ciekawy smak sprawia, że staje się on ważnym dodatkiem do wielu potraw, wzbogacając ich smak i kusząc intensywnym aromatem.

Liść laurowy – co musisz o nim wiedzieć?

Czosnek nie jest jedynym warzywem w naszej kuchni, którego walory nie są do końca znane i w pełni wykorzystywane. Podobnie jest z liściem laurowym. Połączenie tych dwóch składników pozwala przygotować wyjątkową herbatkę o leczniczym charakterze.

Liście laurowe działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a to tylko niektóre z ich zalet! Dzięki zawartości takich substancji, jak chociażby eugenol czy cineol,, liść laurowy pozwala walczyć w naturalny sposób z wieloma różnymi dolegliwościami.

Należą do nich np. różne choroby sercowo-naczyniowe. Liście laurowe obniżają również poziom cholesterolu, który wzrasta wraz z wiekiem i błędami w nawykach żywieniowych.

Jak przygotować leczniczą herbatkę?

Aby przygotować napar z czosnku i liści laurowych, należy opierać się wyłącznie na 3 składnikach. Są to:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone liście laurowe
  • ½ l wody

Przygotowanie herbatki trzeba rozpocząć od zagotowania w niewielkim rondelku 0,5 l wody. Do wrzątku należy wrzucić suszone liście laurowe i gotować je przez kolejne 3 minuty. Na koniec trzeba umieścić w rondelku zmiażdżony czosnek. Tak przygotowany napar musi zostać odstawiony aż do całkowitego wystygnięcia.

Aby osiągnąć pożądane rezultaty, warto wypijać 2 szklanki naparu dziennie. Jego smak można wzbogacić odrobioną miodu, posiadającego również wiele właściwości zdrowotnych.

Kto może spożywać herbatę z czosnkiem i liściem laurowym?

Spożywając herbatę z czosnku i liści laurowych należy przede wszystkim zachować umiar. Wypicie zbyt dużej ilości naparu, skutkować może bólami głowi i dużą sennością. Niestety, herbata nie może być również spożywana przez wszystkich.

Z jej zdrowotnych właściwości powinny zrezygnować przede wszystkim kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Dodatkowym przeciwwskazaniem jest konieczność stałego przyjmowania leków. W tej sytuacji o możliwości spożywania naparu powinien zdecydować lekarz prowadzący.