Eklerki, które znikają ze stołu w błyskawicznym tempie: Tego deseru nie może zabraknąć na żadnej uroczystości.

Kiedy organizujemy imprezę, wszyscy nasi goście zawsze czekają na ten deser. Są znacznie lepsze niż klasyczne duże eklery sklepowe i ładnie prezentują się na świątecznym stole.

Składniki:

Krem

  • 3 szklanki mleka
  • 1 filiżanka cukru (jeśli lubisz słodsze, możesz dodać 2-3 łyżki więcej)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 200 g mlecznej czekolady

Ciasto

  • 50 g masła
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy krem. Mleko wlać do garnka , dodać mąkę, skrobię, żółtko i cukier. Dobrze wymieszaj blenderem i ugotuj gęstą śmietanę. Cukier waniliowy ubić z masłem i ostudzić i przykryć folią spożywczą .

W garnku roztopić masło, dodać wodę, szczyptę soli, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ciągle mieszając gotować gładkie plastyczne ciasto. Następnie odłóż na bok, pozwól mu lekko ostygnąć. Następnie ubijamy jedno po drugim jajka, aż ciasto będzie zbite i ma odpowiednią konsystencję.

Następnie wkładamy go do ozdobnego woreczka i formujemy podłużne ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .

Piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 25 minut. Uwaga, nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut ! Każdy kawałek przekroić na pół i wypełnić śmietaną .

Na koniec rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Namocz jedną stronę każdego ciasta w tym lukrze.

Następnie woreczek do dekoracji napełniamy czekoladą i dekorujemy. Możemy podawać. Życzymy smacznego!

Copy