2 sposoby na sałatkę z kapustką, której przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a na pewno Ci posmakuje.

Sałatki sprawdzą się kiedy dopadnie Cię wilczy głód i szybko będziesz musiał przygotować jedzenie.

Są wspaniałym dodatkiem do obiadów, ale mogą być także samodzielnym posiłkiem. Jeżeli lubisz sałatki z kapusty to zapraszamy do wypróbowania poniższych przepisów.

Sałatka z dodatkiem jabłka i kukurydzy

Składniki:

  • 400g kapusty
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 100g jabłka
  • 10ml soku z cytryny
  • 1 zielony ogórek
  • 4 łyżki jogurtu (ewentualnie można dodać śmietanę)
  • Sól
  • Koperek
  • Przyprawy wedle uznania

Wykonanie:

Kapustę, jabłko, ogórka oraz cytrynę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Kukurydzę odsącz z zalewy. Kapustę poszatkuj i wrzuć do miski. Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę, skrop cytryną, aby nie zmieniły koloru. Ogórek obierz i także pokrój w kosteczkę.

Wrzuć wszystko do miski z kapustą, dodaj odsączoną kukurydzę i pokrojony koperek. Dodaj jogurt/śmietanę, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie możesz dodać inne ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj, sałatka gotowa. Smacznego!

Sałatka z dodatkiem jajka i kolendry

Składniki:

  • 400g kapusty
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki śmietany/ jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Kolendra
  • Koperek
  • Przyprawy do smaku

Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo. Kapustę, koperek i kolendrę umyj i osusz. Kapustę poszatkuj, koperek i kolendrę pokrój. Wszystko wrzuć do jednej miski. Ugotowane i ostudzone jajka obierz ze skorupek, oddziel białko od żółtek. Białka pokrój w drobną kosteczkę, a żółtka rozgnieć widelcem.

Białka wrzuć do miski z kapustą. Żółtka wrzuć do małej miseczki dodaj do nich jogurt naturalny lub śmietanę, musztardę, oliwę z oliwek i dopraw solą, pieprzem. Powstały sos wymieszaj i przełóż go do miski z kapustą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatka jest gotowa do zjedzenia.