Kaszel, zapalenie oskrzeli i krtani – Oto skuteczny na nie środek. Można przygotować go w 5 minut, a jego szybki efekt murowany.

Kaszel bywa przyczyną niepokoju zarówno u dzieci jak i dorosłych.

Pojawia się zazwyczaj przy częstych zmianach klimatu lub kiedy nadchodzą chłodne dni. Kaszel powoduje także dyskomfort: wpływa na jakość snu i samopoczucie. Warto więc znać skuteczny sposób na tę przypadłość. Mamy dla Ciebie szybki i prosty przepis na środek, który przyniesie Ci niezastąpioną ulgę.

Naturalny lek. Sposób przygotowania

Naturalny lek, o którym mowa, może być stosowany z powodzeniem zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Jest pomocny przy każdym rodzaju kaszlu. Co więcej, niesie ulgę także przy zapaleniu oskrzeli, krtani, a także innego rodzaju chorobach układu oddechowego.

Wystarczy zagotować 250 ml mleka, a następnie zmniejszyć nieco temperaturę i dodać ubite żółtko wraz z sodą oczyszczoną w proporcjach 1/4 łyżeczki. Miksturę należy nieco schłodzić po czym dodać do niej łyżkę masła oraz łyżkę miodu. Przygotowany w ten sposób naturalny lek, powinno przyjmować się tuż przed snem, przez minimum 5 dni z rzędu.

Powyższe połączenie składników to nie jedyny sposób na kaszel. Inna propozycja, nie tylko leczy kaszel, ale i jest pomocna przy odkrztuszaniu śluzu. Ważne jest, by śluzu pozbywać się regularnie, ponieważ jego nagromadzenie w drogach oddechowych, nierzadko wiąże się z trudnościami w oddychaniu oraz z infekcjami.

Aby przygotować kolejny naturalny lek, potrzebne będą:

  • 2 łyżki wody,
  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Powyższe składniki należy połączyć razem, dobrze wymieszać i zażywać dwa razy w ciągu dnia: rano i wieczorem.

Domowe antywirusy

Domowe połączenie na bazie czosnku, miodu, cytrusów, imbiru i kurkumy zwane jest antywirusem. Taka mieszanka zawiera w sobie wszystko, co najlepsze dla ludzkiego organizmu, zwłaszcza zimą. Ten domowy środek jest świetnym sposobem na walkę z przeziębieniami, infekcjami czy popularną w okresie jesienno-zimowym, grypą.

Taki domowy antywirus jest nie tylko skuteczny, ale również smaczny. Jego słodko-kwaśny smak poprawia samopoczucie i wspiera odporność. Warto uwzględnić go w codziennej diecie.

Antywirus w codziennej diecie

Domowy środek zwany antywirusem, warto dodać do swej codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ma on działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dodatkowo skutecznie wzmacnia odporność. Przyjmuje się, iż powinno pić się ową mieszankę dwa razy w ciągu dnia w proporcjach jednej szklanki.

Natomiast, jeśli męczy Cię przeziębienie bądź inna infekcja, częstotliwość spożywanego antywirusa powinna wzrosnąć do 3-4 szklanek w ciągu dnia. Domowy antywirus może występować w wielu wariantach smakowych. Poniżej przedstawiono kilka z nich.

Antywirus – smak grejpfrutowy

Do wykonania antywirusa o tym smaku, wystarczą

  • 2 owoce grejpfruta,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka imbiru (bądź mały kawałek),
  • 2 ząbki czosnku.

Obrany grejpfrut wraz z pozostałymi składnikami należy zmiksować. Można dodać wody, jeśli mieszanka wydaje się zbyt gęsta. Najlepiej smakuje lekko schłodzony.

Antywirus – smak cytrynowy

By przygotować antywirus o cytrynowym wariancie smakowym, należy przygotować:

  • 2 cytryny,
  • łyżeczkę imbiru (bądź jego mały kawałek),
  • 3 łyżki miodu,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczkę kurkumy.

Obraną cytrynę wraz z innymi składnikami należy dokładnie zmiksować. Jeśli mieszanka okaże się zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Najlepiej spożywać po uprzednim schłodzeniu.

Antywirus – smak pomarańczowy

Kolejny smak antywirusa to smak pomarańczowy. Potrzebne będą:

  • 2 pomarańcze,
  • łyżeczka imbiru (bądź jego mały kawałek),
  • cytryna,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki miodu,
  • ząbek czosnku.

Obrane owoce pokrojone na kostki należy połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie zmiksować. W razie gdy masa wyjdzie zbyt gęsta, można dodać wody. Najlepiej spożywać po schłodzeniu.

Warto dbać o zdrowie – w końcu jest czymś najcenniejszym w życiu!