Domowe pasty kanapkowe – Poranna przyjemność. Moja rodzina je uwielbia. Proste i szybkie przepisy

Dwa przepisy na pasty, dzięki którym w ciągu kilku minut będziesz mógł przygotować wiele przekąsek. Smarując nimi chleb możesz zrobić małe kanapeczki, a łącząc je z tortillą – pyszne przekąski.

Świetnie sprawdzą się również jako dipy do nachosów lub grzanek. Ich przygotowanie jest szybkie oraz niesamowicie proste, dlatego przepis ten sprawdzi się podczas niezapowiedzianej wizyty znajomych.

PASTA OGÓRKOWA 

Składniki:

  • 150 g twarogu
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zioła oraz ogórka umyj. Koperek drobno posiekaj, a ogórka obierz i zetrzyj na drobnych oczkach na tarce. Odciśnij z niego również nadmiar soku. Wszystkie składniki wymieszaj z twarogiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

PASTA GRZYBOWA

Składniki:

  • 100 g pieczarek
  • 50 g serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Pieczarki podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie zmiel je za pomocą blendera i dodaj serek śmietankowy.

Wszystko dobrze wymieszaj, aż całość dokładnie się połączy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dorzucić niewielka ilość płatków chilli.

Gotowe pasty możesz przechowywać w szczelnych pojemniczkach nawet do 5 dni. Jednak gwarantuję, że znikną z Twojej lodówki znacznie szybciej.