Domowa przekąska z twarogu – w sklepie tak dobrej nie kupisz. Lepiej zapisz ten przepis

Twarogowy przysmak do krojenia – pomysł na idealne śniadanie

Wersji twarożku jest całe multum. Z ziołami, pomidorami, ogórkiem, czy na słodko, z pysznymi owocami lub miodem. Ile ludzi tyle wariantów na pyszny serek z dodatkami.

W dzisiejszym przepisie nie będzie klasycznego twarogu, a pomysł na smakowitą serową przekąskę. Oliwki, szynka i koperek – to musi smakować wybornie!

Ciekawego smaku dodadzą suszone pomidory. Z pewnością przepis znajdzie wielu zwolenników, którzy będą często do niego wracać. Przepis jest nieskomplikowany i bardzo szybki w wykonaniu. Tym bardziej zachęcam do wypróbowania go w swojej kuchni.

Lista składników

  • 1,3 kg dobrej jakości twarogu
  • 1 l mleka
  • 100 g masła
  • 200 g szynki
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 150 g zielonych oliwek
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • zestaw ulubionych ziół do smaku

Sposób przygotowania

Twaróg połącz z mlekiem, a następnie gotuj na dużym ogniu. Co jakiś czas mieszaj, aby mieć pod kontrolą konsystencje sera. Kiedy zacznie się topić zdejmij twaróg z palnika.

W między czasie przygotuj składniki na nadzienie. Pokrój szynkę w kosteczkę, a oliwki na cztery cząstki. Suszone pomidory zsiekaj drobniutko. Podobnie potraktuj ulubione, świeże zioła.

Gotowy twaróg umieść w durszlaku i dokładnie odcedź, aby pozbyć się niepotrzebnej serwatki. Do sera dodaj masło, sól, sodę oraz kurkumę, która nada przekąsce pięknego, delikatnie żółtego koloru.

Tak przygotowaną mieszankę gotuj, aż masa twarogowa będzie zupełnie gładka. Następnie dodaj do niej pokrojone wcześniej składniki, z wyjątkiem ziół. Od tej pory gotuj wszystko przez kolejne 3 minuty, stale mieszając.

Po tym czasie całość przełóż na folię spożywczą i uformuj z masy twarogowej długi wałek. Mocno zwiąż końce folii. Możesz wcześniej podzielić twaróg na dwie części i stworzyć dla urozmaicenia przekąskę w dwóch różnych kształtach.

Przed zwinięciem w rulon posyp wierzch masy ziołami. Jeśli część domowników nie przepada za smakiem ziół drugą część możesz przygotować bez ich dodatku. Ser uformowany w folii włóż do lodówki i schładzaj przez co najmniej 2 godziny, aż do całkowitego jego zastygnięcia.

Ta pyszna twarogowa przekąska z pewnością przypadnie do gustu smakoszom różnego rodzaju serów. To niebanalny dodatek do chleba, doskonały na domowe śniadanie, kolację lub samodzielny przysmak na różne okazje.