Pyszne delikatne klopsiki z kulkami ziemniaczanymi. Czysta przyjemność z jedzenia – im więcej czosnku, tym lepiej.

Klopsiki jest to danie, które dość często gości na stole u większości z nas. Popularność ich nie maleje, gdyż można je urozmaicać i dodawać różne dodatki np. czosnek, paprykę, zioła. Jedno się jednak nie zmienia, ich podstawowy skład i to, że klopsiki zawsze muszą być mięciutkie i pachnące.

Tym razem, aby danie było bardziej aromatyczne w przepisie do pieczenia został wykorzystany czosnek i tymianek. Klopsiki zostały podane z pysznymi kulkami z ziemniaków.

Z prostych i ogólnie dostępnych składników powstały klopsiki z ziemniakami. Danie, które zachwyci nie tylko domowników, ale i wszystkich gości. Smaczne, pożywne i zdrowe, bo pieczone.

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 4 – 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na kulki z ziemniaków:

  • 100 g twardego sera żółtego
  • 500 g przeciśniętych przez praskę ugotowanych gorących ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • pieprz i sól do smaku
    Dodatkowo:
  • tymianek
  • łyżka oleju do posmarowania
  • 8 ząbków czosnku

Przygotowanie klopsików z ziemniakami

Klopsiki:

  1. Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, jajko, bułkę tartą, pieprz i sól.
  2. Masę z mięsa dokładnie wymieszać.
  3. Z mięsa zrobić niezbyt duże kulki.

Kulki z ziemniaków:

Do ziemniaków dodać masło, pieprz, sól i rozgnieść, aby miała postać purée. Następnie wymieszać ziemniaki z jajkiem.

Po czym dodać pokrojony w małą kostkę ser żółty. Z masy ziemniaczanej robić kulki, których środek wypełniać kawałeczkami sera.

Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem włożyć wszystkie kulki. Kulki posmarować olejem. Między kulki rozłożyć obrane ząbki czosnku i posypać tymiankiem lub innymi ziołami.

Klopsiki piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 200 stopni C przez około 35 – 40 minut. Po upieczeniu zarówno kulki z mięsa, jak i z ziemniaków powinny być lekko przyrumienione.

Klopsiki podawać jeszcze ciepłe z ulubionymi surówkami lub po prostu z kiszonymi ogórkami.

Danie będzie na pewno tak pyszne, że Twoi goście poproszą o przepis na ich przygotowanie.