Właśnie pojawił się mój popisowy przepis. Oto jak mój mąż lubi karkówkę.

Uwaga miłośnicy cygańskiego jedzenia! Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu Waszym przyjaciołom i rodzinie!

Jest łatwy w przygotowaniu i pyszny! To połączenie to idealny sposób na cieszenie się najlepszymi cechami lata: piwem, grillem i czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Cygańska patelnia to najlepszy sposób na delektowanie się karkówką.

Do przygotowania dania potrzebne są następujące składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 60ml jasnego lagera
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • Przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka miodu
  • 2kg ziemniaków pokrojonych w plastry
  • Do smaku przyprawy
  • 2 cebule – czerwona, biała lub obie
  • 100 g boczku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę z oleju, miodu, przypraw i piwa. Ułóż pokrojone ziemniaki na blasze do pieczenia. Połóż ziemniaki na blasze do pieczenia. Marynatę możesz wykorzystać do zamarynowania mięsa.

Na ziemniakach ułóż krążki z cebuli. Następnie ułóż boczek pokrojony w kostkę.

Na wierzchu ułożyć marynowaną karkówkę.

Kontynuować ten proces, aż do uzyskania kolejnej warstwy.

Piecz potrawę przez 50-60 minut. Przykryj je folią aluminiową. Na następnej stronie pokażemy ostatnie kroki.

W tym czasie możesz przygotować sos. Wymieszaj śmietanę z wyciśniętym czosnkiem, a następnie dodaj ulubione przyprawy.

Otwórz piekarnik na kilka minut przed końcem pieczenia. Zdejmij folię i nałóż łyżką sos na wierzch. Włożyć naczynie z powrotem do piekarnika i pozwolić, aby sos się zrumienił.

I gotowe! 🙂 Smacznego! Tym przepisem możesz podzielić się z rodziną i przyjaciółmi!