Właśnie pojawił się mój popisowy przepis. Oto jak mój mąż lubi karkówkę.
Uwaga miłośnicy cygańskiego jedzenia! Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu Waszym przyjaciołom i rodzinie!
Jest łatwy w przygotowaniu i pyszny! To połączenie to idealny sposób na cieszenie się najlepszymi cechami lata: piwem, grillem i czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Cygańska patelnia to najlepszy sposób na delektowanie się karkówką.
Do przygotowania dania potrzebne są następujące składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 60ml jasnego lagera
- 100ml oleju słonecznikowego
- Przyprawa do gyrosa
- 1 łyżka miodu
- 2kg ziemniaków pokrojonych w plastry
- Do smaku przyprawy
- 2 cebule – czerwona, biała lub obie
- 100 g boczku
- 4-5 ząbków czosnku
- 200 g kwaśnej śmietany
- pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę z oleju, miodu, przypraw i piwa. Ułóż pokrojone ziemniaki na blasze do pieczenia. Połóż ziemniaki na blasze do pieczenia. Marynatę możesz wykorzystać do zamarynowania mięsa.
Na ziemniakach ułóż krążki z cebuli. Następnie ułóż boczek pokrojony w kostkę.
Na wierzchu ułożyć marynowaną karkówkę.
Kontynuować ten proces, aż do uzyskania kolejnej warstwy.
Piecz potrawę przez 50-60 minut. Przykryj je folią aluminiową. Na następnej stronie pokażemy ostatnie kroki.
W tym czasie możesz przygotować sos. Wymieszaj śmietanę z wyciśniętym czosnkiem, a następnie dodaj ulubione przyprawy.
Otwórz piekarnik na kilka minut przed końcem pieczenia. Zdejmij folię i nałóż łyżką sos na wierzch. Włożyć naczynie z powrotem do piekarnika i pozwolić, aby sos się zrumienił.