Jem i chudnę. Ciasto z cukinii dla chcących zgubić kilka kg. 20 min i gotowe.
Ponieważ cukinia smakuje znakomicie jako kotlet w panierce, główny składnik sałatki czy warzywnego ratatuj, to czas na kolejną jej odsłonę – ciasto warstwowe z cukinii, podawane jako zakąska na zimno.
Do tej bomby witaminowej wybieramy tylko młode, jasnozielone cukinie, świeży, pachnący koperek, rukolę i polski, mocny czosnek. Jeśli chcesz, możesz dodać pomidory czy bakłażany albo inne ulubione warzywa.
Na początek lista niezbędnych składników:
- cukinia – będą potrzebne 3 sztuki albo i więcej jak wolisz,
- śmietana gęsta bądź jogurt na sos – 20 dag,
- ser topiony pokrojony lub ser tarty– 20dag,
- czosnek świeży – 1 ząbek lub więcej według uznania,
- po pęczku koperku i rukoli,
- sól, pieprz i inne przyprawy.
Umytą cukinię pokrój w długie plastry grubości od 0,5cm do 1cm. Następnie posól ją, przypraw pieprzem oraz tym, co lubisz i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie, nagrzej piekarnik do 200 stopni i upiecz plastry cukinii, używając blachy lub kratek wyłożonych papierem pergaminowym, aż zmiękną i się zarumienią. Gotowe plastry cukinii rozłóż na sporym talerzu bądź użyj tacy. Teraz przygotuj sos z jogurtu, posiekanego koperku, rukoli i czosnku. Składniki wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Posmaruj sporządzonym sosem ułożone na talerzu plastry cukinii. Na wierzch wyłóż wybrany ser. W ten sposób powstała pierwsza warstwa. Na nią kolejno układaj upieczone plastry, sos, ser, a po wykorzystaniu wszystkich kawałków cukinii, na górę nałóż sos i posyp potrawę koperkiem oraz innymi ziołami, które lubisz.