Jem i chudnę. Ciasto z cukinii dla chcących zgubić kilka kg. 20 min i gotowe.

Ponieważ cukinia smakuje znakomicie jako kotlet w panierce, główny składnik sałatki czy warzywnego ratatuj, to czas na kolejną jej odsłonę – ciasto warstwowe z cukinii, podawane jako zakąska na zimno.

Do tej bomby witaminowej wybieramy tylko młode, jasnozielone cukinie, świeży, pachnący koperek, rukolę i polski, mocny czosnek. Jeśli chcesz, możesz dodać pomidory czy bakłażany albo inne ulubione warzywa.

Na początek lista niezbędnych składników:

  • cukinia – będą potrzebne 3 sztuki albo i więcej jak wolisz,
  • śmietana gęsta bądź jogurt na sos – 20 dag,
  • ser topiony pokrojony lub ser tarty– 20dag,
  • czosnek świeży – 1 ząbek lub więcej według uznania,
  • po pęczku koperku i rukoli,
  • sól, pieprz i inne przyprawy.

Umytą cukinię pokrój w długie plastry grubości od 0,5cm do 1cm. Następnie posól ją, przypraw pieprzem oraz tym, co lubisz i odstaw na 10 minut.

Po tym czasie, nagrzej piekarnik do 200 stopni i upiecz plastry cukinii, używając blachy lub kratek wyłożonych papierem pergaminowym, aż zmiękną i się zarumienią. Gotowe plastry cukinii rozłóż na sporym talerzu bądź użyj tacy. Teraz przygotuj sos z jogurtu, posiekanego koperku, rukoli i czosnku. Składniki wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

Posmaruj sporządzonym sosem ułożone na talerzu plastry cukinii. Na wierzch wyłóż wybrany ser. W ten sposób powstała pierwsza warstwa. Na nią kolejno układaj upieczone plastry, sos, ser, a po wykorzystaniu wszystkich kawałków cukinii, na górę nałóż sos i posyp potrawę koperkiem oraz innymi ziołami, które lubisz.

Na koniec, jeśli dasz radę nie zjeść tak smakowitego dania od razu, wstaw je do lodówki na jakiś czas, żeby wszystkie składniki dobrze wymieniły się aromatami. Smacznego.

Copy