Upiecz cukinię tak z kurczakiem, pomidorami i serem – wychodzi przepysznie! Sprawdzony przepis

Faszerowane cuknie są bardzo proste w przygotowaniu.

Sprawdzą się idealnie na obiad, kolację lub coś co można podać podczas spotkania ze znajomymi. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i do ich przygotowania nie potrzebujesz specjalnego wyposażenia – wystarczy patelnia i piekarnik!

Na początek przygotuj:

  • 1,5 kilograma cukinii
  • 1 łyżeczka soli
  • 45 ml oleju
  • przyprawy: czarny pieprz, czerwona papryka mielona, tymianek

Dokładnie myjemy cukinię i odcinamy twarde końce. Obieramy częściowo ze skóry tak, by został co drugi pasek i kroimy na krążki o grubości ok. 3-4 cm, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy przyprawy z olejem i pokrywamy tym dokładnie każdy krążek.

Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30 minut.

Do farszu:

  • 700g kurczaka
  • 5 łyżeczek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 papryki
  • 2 pomidory
  • przyprawy: łyżeczka soli, czarnego pieprzu, czerwona papryka mielona, tymianek

Mięso z kurczaka, cebulę, papryki i pomidory kroimy na drobne kawałki. Czosnek siekamy. Na patelni podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy kolejno kurczaka, paprykę i pozostałe składniki oraz przyprawy, od czasu do czasu mieszając.

Gdy wszystko będzie gotowe zdejmujemy z palnika. Poprzednio upieczone krążki cukinii dociskamy łyżką, by zrobić w nich wgłębienia na farsz. Na każdy krążek przypadają ok. dwie łyżki nadzienia.

Do sosu:

  • 100 ml wody
  • 1- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Wodę mieszamy z koncentratem i tak przygotowaną mieszanką możemy polać nasze cukinie. Jeśli chcemy, możemy na wierzch ułożyć plasterki pomidorów i posypać startym serem. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. Najlepiej podawać je na ciepło.