Mój przepis na wszystkie okazje – Jeśli nie znasz jeszcze tego przepisu z cukinią w roli głównej to koniecznie wypróbuj.

Cukinia w śmietanie – jeśli nie znasz jeszcze tego przepisu to koniecznie wypróbuj!

Z pewnością pokochasz to proste, szybkie i naprawdę pyszne danie. Przedstawiamy Ci przepis na serbską cukinię – delikatną i soczystą, i co ważne – gotową w 30 minut.

Składniki potrzebne do wykonania serbskiej cukinii

  • 800 g cukinii – jeśli jest młoda nie ma potrzeby jej obierać ze skórki
  • 200 g kwaśnej śmietany – można ewentualnie zastąpić jogurtem naturalnym
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka koperku

Przyprawy (do smaku): sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, oregano (około pół łyżeczki), suszona bazylia (około pół łyżeczki)

Przygotowanie cukinii w śmietanie

Umytą cukinię pokrój na półpierścienie o grubości około 1 cm. Olej słonecznikowy połącz w misce z papryką, solą, pieprzem i suchymi ziołami. Pokrojoną cukinię włóż do plastikowego woreczka wraz z przyprawami i potrząsaj aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają.

Następnie ułóż cukinię na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj sos śmietanowy.

Przygotowanie sosu:

Posiekaj drobno świeży koperek i czosnek – połącz je z kwaśną śmietaną, dodaj mąkę, jajko i wodę. Całość dobrze wymieszaj.

Podpieczoną cukinię umieść na głębokiej patelni i zalej sosem śmietanowym. Jeśli trzeba dosól do smaku. Gotuj przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie serbska cukinia jest gotowa. Smacznego!