Zimą podziękujesz mi za ten unikalny przepis od mojej babci. Instrukcja.

Wykorzystanie cukinii w kuchni zarówno w potrawach słodkich jak i słonych staje się coraz powszechniejsze.

Sięgają po nią i doświadczone kucharki i nowicjuszki. Cukinia sprawdza się w ciastach, placuszkach z patelni, babeczkach a także daniach z makaronem. Poniżej został przedstawiony przepis na kolejne wykorzystanie cukinii na jesieni, aby można było cieszyć się jej smakiem w zimę.

Lista potrzebnych składników:

  • cukinia – 1,5 kg
  • czosnek – 4 ząbki
  • sól – 1 łyżka stołowa
  • czarny pieprz – 1 łyżka stołowa
  • cukier – 3 łyżki stołowe
  • olej słonecznikowy – 120 ml
  • ocet – 120 ml
  • papryczka chilli – 1 sztuka
  • koper – 20 g
  • pietruszka – 20 g
  • słoiki

Wykonanie:

Należy umyć, obrać cukinię i pokroić ją w średniej grubości półksiężyce. w przygotowanej misce następnie wymieszać ją ze sprasowanym czosnkiem, olejem słonecznikowym i przyprawami. Na końcu polać octem. Odstawić na około trzy godziny.

Po upływie czasu należy przystąpić do wypełniania słoików. W przypadku gdyby ilość powstałego  soku była zbyt mała, można dolać wody aby zyskać odpowiednią objętość. Kolejnym krokiem jest włożenie dobrze zakręconych słoików do gotującej się owcy w garnku i pasteryzacja przetworów przez około dziesięć minut.

Po czasie kiedy słoiki osiągną temperaturę pokojową a wieczka będą wklęsłe, cukinia jest gotowa i zabezpieczona przed psuciem na kilka miesięcy. Należy ją przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu takim jak domowa spiżarnia.

Copy