Zimą podziękujesz mi za ten unikalny przepis od mojej babci. Instrukcja.
Wykorzystanie cukinii w kuchni zarówno w potrawach słodkich jak i słonych staje się coraz powszechniejsze.
Sięgają po nią i doświadczone kucharki i nowicjuszki. Cukinia sprawdza się w ciastach, placuszkach z patelni, babeczkach a także daniach z makaronem. Poniżej został przedstawiony przepis na kolejne wykorzystanie cukinii na jesieni, aby można było cieszyć się jej smakiem w zimę.
Lista potrzebnych składników:
- cukinia – 1,5 kg
- czosnek – 4 ząbki
- sól – 1 łyżka stołowa
- czarny pieprz – 1 łyżka stołowa
- cukier – 3 łyżki stołowe
- olej słonecznikowy – 120 ml
- ocet – 120 ml
- papryczka chilli – 1 sztuka
- koper – 20 g
- pietruszka – 20 g
- słoiki
Wykonanie:
Należy umyć, obrać cukinię i pokroić ją w średniej grubości półksiężyce. w przygotowanej misce następnie wymieszać ją ze sprasowanym czosnkiem, olejem słonecznikowym i przyprawami. Na końcu polać octem. Odstawić na około trzy godziny.
Po upływie czasu należy przystąpić do wypełniania słoików. W przypadku gdyby ilość powstałego soku była zbyt mała, można dolać wody aby zyskać odpowiednią objętość. Kolejnym krokiem jest włożenie dobrze zakręconych słoików do gotującej się owcy w garnku i pasteryzacja przetworów przez około dziesięć minut.