Ciasto śliwkowe z kruszonką wygrywa w moim domu. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Przepis bardzo jesienny, świetnie nada się jako umilacz w szare dni do ciepłej herbaty z cytryną. To ciasto gości w moim domu bardzo często, jest typowe dla południowo- zachodniej części Niemiec.

Istnieje wiele rodzajów ciasta ze śliwkami, różnią się spodem, kruszonką, dodatkami, czy użytymi śliwkami. Mój przepis jest bardzo prosty i przyjemny w przygotowaniu, a zapach ciasta drożdżowego na pewno zrekompensuje nam czas spędzony w kuchni.

Składniki:

Mąka pszenna – 400 g
Drożdże suche – 1 łyżeczka
Sól szczypta
Masło – 120 g
Mleko – 140 ml
Cukier – 100 g
Śliwki – 1 kg

Przygotowanie:

Mleko podgrzej, wsyp cukier, wymieszaj. Wlej do wyższego naczynia i wsyp drożdże (mleko nie może być bardzo gorące). Wymieszaj. Tak przygotowany rozczyn pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

300 g mąki przesiej do miski wraz z solą. Dodaj 50 g rozpuszczonego (niegorącego) masła i wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wymieszaj lekko łyżką, następnie ugniataj przez kilka minut na jednolite i miękkie ciasto.

Czystą miskę posyp lekko mąką, włóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W czasie, gdy ciasto wyrasta, śliwki przekrój na pół, pozbądź się pestek. Formę wysmaruj masłem.

Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i rozprowadź równomiernie na formie, kształtując boki, żeby śliwki nie wypadły. Śliwki wykładaj na cieście. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Przygotuj kruszonkę. 100 gram mąki wymieszaj z resztą rozpuszczonego masła i pozostałą częścią cukru. Ucieraj. Śliwki posyp kruszonką.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-35 minut. Placek po upieczeniu spodem bardziej w smaku przypomina ciasto kruche.

Śliwki stają się miękkie i soczyste, a ich słodko-kwaśny smak doskonale sprawdzi się na przykład w towarzystwie lodów. Smacznego!