Ciasto „pijana zakonnica” – Raz spróbowałam z tego przepisu i robię prawie co weekend. Spróbuj a nie pożałujesz

Ciasto Pijana Zakonnica – nada się na każdą okazję. Spróbuj a nie pożałujesz

Składniki na biszkopt:

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 7 łyżek cukru
  • 7 jajek.

Pieczenie naszego ciasta rozpoczynamy od ubicia białek, do których stopniowo dodajemy sypkie składniki, takie jak:mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Po wsypaniu wszystkich wymienionych składników, wlewamy ocen. Całość ostrożnie mieszamy.

Gotowe ciasto należy przełożyć do brytfanny (najlepiej o wymiarach 26-28 cm) i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 45 minut. Należy pamiętać, że ciasto pieczone w termoobiegu poddawane jest temperaturze niższej, bowiem 160 stopniom.

Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i czekamy aż lekko ostygnie. Następnie robimy otwory na połowę wysokości. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką.

Składniki na krem:

  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • szklanka wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • około 100/200 ml. wódki

Do przygotowania kremu musimy, przy pomocy tak zwanej kąpieli wodnej, rozpuścić niezbędne składniki. 1/2 szklankę wody wlewamy do garnka i gotujemy ją na wolnym ogniu. Kiedy woda się gotuję, należy przygotować pozostałe składniki: margarynę, pozostałą wodę, kakao oraz cukier. wszystkie je wkładamy do metalowej miseczki, którą ustawiamy w garnku. Naszym zadaniem jest uzyskanie jednolitej masy.

Po dokładnym rozpuszczeniu składników i ich wymieszaniu, dodajemy wódkę i całość odstawiamy do ostygnięcia. Gotowy krem przelewamy na biszkopt, tak by pokrył nasze ciasto.

Składniki na wierzch ciasta:

  • 1 fix do śmietany
  • 2 kokosowe princessy lub też innego typu batony
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 0,75 litra śmietanki kremówki (3 opakowania)

Do uzyskania naszego przykrycia ciasta, śmietanę ubijamy razem z fixem. Stopniowo do masy dodajemy cukier.Równomiernie rozprowadzamy masę po wierzchu ciasta. Końcowym etapem jest starcie naszych batoników, i tak powstałymi wiórkami posypujemy górę Pijanej Zakonnicy.

Ciasto należy odstawić na kilka godzin do lodówki. Nie zapomnij udostępnić przepisu znajomym! Smacznego!