Jest soczyste, pyszne, smakuje obłędnie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzony przepis na ciasto milionera Nescafe.

Bardzo lubię to ciasto, jest bardzo szybkie i po prostu przepyszne. Jeśli chcesz otrzymać  jeszcze bardziej wilgotne ciasto, nakłuj je widelcem i skrop odrobiną kawy lub kakao.

Potrzebujesz:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1  łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki kakao
  • 250 ml mleka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
  • ulubiony dżem

Na szczyt:

  • 150 g ulubionej czekolady
  • 200 g śmietany

Przygotowanie:
W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj również olej i masło (masło musi być rozpuszczone i letnie). Na koniec dodaj pozostałe składniki na ciasto i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Dodaj kawę w proszku. Wylej ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C około 15 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj dżemem, ja użyłam malinowego.

Ostudź i przygotuj lukier. Czekoladę roztop np. w kuchence mikrofalowej i wymieszaj ze śmietaną, gęstsza śmietana będzie lepsza. Nałóż ją na ciasto, możesz posypać kakao lub odrobiną kawy. Włóż do lodówki na około 2 godziny.

Smacznego!

Copy