W 5 minut przygotujesz to pyszne ciasto na kefirze. Dla gospodyń, które cenią szybkie i smaczne przepisy.

Nikt z nas nie przepada za niezapowiedzianymi wizytami, które wymagają wyczarowania na poczekaniu pysznego dodatku do kawy.

Szukając odpowiedniego rozwiązania, warto sięgnąć po sprawdzony przepis – po przepyszne ciasto na kefirze z dodatkiem rodzynek. Ten prosty, wymagający wyłącznie podstawowych składników przepis, z pewnością zaskoczy Twoich niespodziewanych gości i zadowoli niejednego łakomczucha!

Przepis na te niezwykłe ciasto jest nie tylko dziecinnie prosty i zaskakująco szybki, ale także niesamowicie smaczny. Ciasto kefirowe jest subtelne, puszyste, a przede wszystkim pełne rodzynków.

Jego konsystencja oraz smak są również dobrym rozwiązaniem na świąteczną przekąskę. Co więcej, prosty przepis nie przyniesie Ci zbyt wiele trudności – nawet tych związanych z myciem dużej ilości brudnych naczyń.

Do wykonania ciasta, potrzebne Ci będą:

  • 2 jajka
  • 2 szklaki mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie ciasta kefirowego:

Zacznij od wymieszania jajek, cukru oraz kefiru – aż uzyskasz jednolitą konsystencje – za pomocą miksera lub blendera;

Następnie, ostrożnie dodaj mąkę, ciągle mieszając otrzymaną masę. Kolejnym krokiem będzie dodanie proszku do pieczenia, a następnie rodzynek. Całość dokładnie wymieszaj;

Otrzymana masa jest gotowym ciastem – ciasto kefirowe nie wymaga bowiem wcześniejszego wstawiania do lodówki lub czasochłonnego czekania na jego wyrośnięcie. Dlatego też, trzecim krokiem jest przygotowanie formy do pieczenia. Przed wlaniem do niej ciasta, posmaruj ją dokładnie masłem;

Ciasto powinno piec się w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Po upływie tego czasu, ciasto na kefirze z dodatkiem rodzynków jest już gotowe!