To delikatne i kruche ciasto wyrabia się z mąki, dwóch jaj i jogurtu. Ciasto to zadowoli wielu smakoszy.
Z jogurtu i dwóch jajek można zrobić pyszny deser. Rozpływa się w ustach i przyciąga zarówno modelki, jak i łasuchów! Każdy może cieszyć się odrobiną słodyczy.
Do przygotowania tortu śmietankowego potrzebne są następujące składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 200g
- 70 mililitrów roztopionego masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- skórka z limonki lub cytryny
- sól – szczypta
Krem:
- 400 g jogurtu waniliowego;
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka białe
Instrukcja przygotowania krok po kroku
W misce wymieszaj cukier i żółtka. Następnie dodaj płynne masło.
Dodaj resztę składników (mąkę i sok z cytryny, sól i proszek do pieczenia). Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
Podziel ciasto na równe porcje i zawiń każdą z nich w folię spożywczą. Umieść w zamrażarce na 30 minut.
W tym czasie należy ubić śmietanę. W osobnej misce wymieszaj białka z cukrem. Wymieszaj mikserem białka z cukrem, aby uzyskać sztywną pianę. Dodaj jogurt waniliowy, mąkę i wymieszaj.
Po 30 minutach można zacząć składać ciasto. Pierwszy kawałek ciasta należy wyjąć z zamrażarki. Rozsmarować na nim krem. Drugą połowę ciasta można zetrzeć na tarce bezpośrednio na krem.
Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.