To delikatne i kruche ciasto wyrabia się z mąki, dwóch jaj i jogurtu. Ciasto to zadowoli wielu smakoszy.

Z jogurtu i dwóch jajek można zrobić pyszny deser. Rozpływa się w ustach i przyciąga zarówno modelki, jak i łasuchów! Każdy może cieszyć się odrobiną słodyczy.

Do przygotowania tortu śmietankowego potrzebne są następujące składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista 200g
  • 70 mililitrów roztopionego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • skórka z limonki lub cytryny
  • sól – szczypta

Krem:

  • 400 g jogurtu waniliowego;
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka białe

Instrukcja przygotowania krok po kroku

W misce wymieszaj cukier i żółtka. Następnie dodaj płynne masło.

Dodaj resztę składników (mąkę i sok z cytryny, sól i proszek do pieczenia). Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto.

Podziel ciasto na równe porcje i zawiń każdą z nich w folię spożywczą. Umieść w zamrażarce na 30 minut.

W tym czasie należy ubić śmietanę. W osobnej misce wymieszaj białka z cukrem. Wymieszaj mikserem białka z cukrem, aby uzyskać sztywną pianę. Dodaj jogurt waniliowy, mąkę i wymieszaj.

Po 30 minutach można zacząć składać ciasto. Pierwszy kawałek ciasta należy wyjąć z zamrażarki. Rozsmarować na nim krem. Drugą połowę ciasta można zetrzeć na tarce bezpośrednio na krem.

Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Gotowe!