To ciasto twarogowe „Dwa paski” zrobisz w 20 min. Bez pieczenia – każdemu się uda.

Przedstawiam Wam przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut.

Jego smak, wygląd i sposób przygotowania sprawią, że będzie często gościło w Waszych domach. Podstawę ciasta mogą stanowić krakersy, herbatniki, pierniki itp.

SKŁADNIKI

  • 300 g kruchych ciasteczek
  • 250 g śmietany
  • 250 g twarogu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 75 ml wody
  • mała czekolada do dekoracji

Przygotowanie

Na początek umieść żelatynę w misce i dodaj wodę. Po kilku minutach Wlej masę do garnka i podgrzewaj na kuchence.

Gdy żelatyna się rozpuści, wyłącz kuchenkę i przejdź do robienia masy. W tym celu w mikserze ubij śmietanę, cukier i twaróg. Jak ktoś chce, to zamiast śmietany można dać jogurt. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do kremu i wszystko dokładnie wymieszaj.

Umieść pierwszą warstwę ciasteczek na blasze lub w formie i posmaruj ją kremem.

Następnie ponownie warstwa ciastek i ponownie warstwa kremu. Ciasto ma się składać z trzech warstw. Przykryj ciasto folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki.

Ciasto z twarogiem i śmietaną jest delikatne i smaczne. Górę ciasta można ozdobić polewą czekoladową lub startą czekoladą. By nadać kremowi ciemny kolor, można dodać do niego kakao, a do podstawy ciasta użyć jasnych ciasteczek.

Jak widać, przepis ten jest bardzo prosty i daje nieco dowolności w przygotowaniu. To ciasto będzie smakowało waszym domownikom, znajomym i rodzinie. Smacznego!