Ciastka „Minutka” – Szybkie wykonanie, powalający smak. Uwielbiam je jeść

Szybkie wykonanie, powalający smak!

Jeżeli szukasz pysznego i szybkiego sposobu, aby umilić poranną kawę, albo zaimponować wybrednym gościom mam dla Was idealny przepis!

Czego potrzebujesz?

  • mąka pszenna 350 gram
  • masło 120 gram
  • śmietana kwaśna 100 gram
  • jajko 1 sztuka
  • cukier 50 gram
  • soda oczyszczona pół łyżeczki
  • sól jedna czwarta łyżeczki
  • dżem w Waszym ulubionym smaku!

Jak przygotować?

Schłódź masło w lodówce. Następnie weź całą mąkę i przesiej ją przez sitko. Do drugiego naczynia zetrzyj na tarce  o grubych oczkach całość przygotowanego masła. Połącz oba składniki. Mieszając dłońmi postaraj się stworzyć dłońmi formę okruchów.

W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki. Rozbijaj jajko ze śmietaną do momentu powstania białej piany. Podczas ubijania za pomocą trzepaczki dorzucaj cukru. Na koniec dodaj resztę przypraw:  sól i sodę.

Morką masę połącz z suchą częścią ciasta. Porządnie wymieszaj za pomocą łyżki. Kiedy masa stanie się gładka, całość wyjmij na blat opruszony mąką.

Ugniataj ciasto. Po dokładnym uformowaniu ciasta, podziel je na dwie części, a następnie rozwałkuj na cienkie prostokąty. Nagrzej piec do 180 stopni. Kiedy ciasto osiągnie grubość od 3-4 mm, potnij je nożem na kwadraty o wielkości 5 na 5 cm.

Teraz każdy kwadrat posmaruj ulubionym dżemem. Najlepiej smaruj w samym środku. Już tylko pozostaje złączyć przeciwległe końce kwadratu na środku ciastka. Posmaruj blachę olejem roślinnym i umieść na niej zawinięte ciastka. Piecz ciastka w rozgrzanym piekarniku od 10 do 15 minut. Wyciągnij smakołyki z pieca i delektuj się ich niezapomnianym smakiem!

PAMIĘTAJ! Zawsze możesz dodać lub odjąć cukier podczas przygotowywania ciasta. Dzięki temu będziesz mieć wpływ na moc słodyczy Twojego deseru!