Przepis na chrupiący chleb dla początkujących – bardzo prosty przepis. Chleb wychodzi przepysznie

Nie jest łatwo znaleźć dobry przepis, gdy chcemy pierwszy raz zrobić sami chleb. Na szczęście, chleb z tego przepisu wyjdzie smaczny i chrupiący, mimo że to bardzo dobry przepis dla początkujących.

Składniki podane w tym przepisie spokojnie wystarczą na sporej wielkości bochenek chleba, wykonany w dużej keksówce. Jeśli wydaje Ci się, że to za duża ilość, dostosuj proporcje składników, zmniejszając w ten sposób chlebek na przykład o połowę.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej (opcjonalnie można ją wymieszać z żytnią w stosunku 3:1)
  • 400 ml ciepłej wody (niespełna dwie szklanki)
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • przyprawy do smaku – wedle uznania, może to być na przykład oregano
  • tłuszcz. bułka tarta – do posmarowania formy

WYKONANIE:

Pierwszy krok to przygotowanie zaczynu. Wsyp drożdże do ciepłej wody i pozostaw na 10 minut. Wszystkie sypkie składniki umieść w dużej misce, po czym dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do nich zaczyn (czyli przygotowaną wcześniej wodę z drożdżami).

Wymieszaj wszystko starannie dużą łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Zakryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie ciasto powinno zyskać na objętości i wyrosnąć.

Natłuść keksówkę, a potem obsyp ją bułką tartą. Ciasto delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Ciasto umieszczone już w keksówce odstaw jeszcze na trochę w ciepłe miejsce, by znowu mogło wyrosnąć. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a potem włóż do niego chleb. Piecz przez 1 godzinę. Jedz dopiero po ostygnięciu, a najlepiej dopiero na następny dzień.

UWAGA: jeśli będziesz próbować kroić chleb tuż po wyjęciu go z piekarnika, to może się rozpadać na kawałki, bo będzie jeszcze tak miękki.

Copy