Proste bułeczki z nadzieniem budyniowym – Wyjątkowo miękkie i pyszne: Używam tego ciasta również do strudli, ciast i rogalików.

Pyszne i proste bułeczki budyniowe, w których na pewno się zakochasz.

Składniki:

Nadzienie:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 300 ml mleka
  • rodzynki

Ciasto:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko (białko i żółtko)
  • 4 łyżki oleju
  • 400 g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj nadzienie budyniowe. Jajka wymieszaj z cukrem. Dodaj mleko, dobrze wymieszaj i umieść na ogniu.

Ugotuj gęsty budyń. Przełóż budyń do miski, przykryj folią i ostudź. Teraz przygotuj ciasto: W ciepłym mleku wymieszaj drożdże i cukier, a także cukier waniliowy. Dodaj białko, olej i wymieszaj.

Teraz stopniowo dodawaj porcjami przesianą mąkę i sól, ciągle mieszając. Wypracuj jednolitą masę. Przykryj folią. Odstaw na godzinę – niech ciasto wyrośnie. Podziel go na 8 części. Każdy wałkujemy na naleśnik na posypanej mąką desce. Na środek nałóż łyżkę budyniu i posyp rodzynkami.

Zawiń i ułóż na blasze do pieczenia. Wykonaj nacięcia u góry i przykryć ściereczką – odstaw na kolejne 15 minut.

Natrzyj żółtkiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 170 stopniach przez 20-25 minut. Życzymy smacznego! 🙂

Copy