Przepyszny chleb z patelni w kilka minut: Robię go dwa razy w tygodniu -prosty i szybki w przygotowaniu

Dzięki temu przepisowi upieczesz przepyszny chleb już w kilka minut! Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, potrzebujesz jedynie podstawowych składników oraz patelni.

Poniższy przepis obejmuje dwa bochenki chleba, po 400g każdy.

Potrzebne składniki:

  •  0,33 l wody,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży (opcjonalnie 5 g drożdży suszonych),
  • 10 g soli,
  • odrobina oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Zgromadź wymienione powyżej składniki.

Wymieszaj wodę, mąkę, drożdże i sól, a następnie ugniataj do powstania jednolitej masy.

Podziel powstałe ciasto na dwie równe części. Pozostaw je na około 30 minut.

Posmaruj patelnię odrobiną oleju i wyłóż na nią ciasto. Wypiekaj na średnim ogniu pod przykryciem przed około 12-15 minut.

Po upływie tego czasu posmaruj ciasto oliwą i odwróć na drugą stronę, na przykład przy pomocy talerza.

Ponownie piecz pod przykryciem przez kilkanaście minut.

Gotowe bochenki będą chrupiące, miękkie i smakowite.

Najlepiej spożywać je na ciepło, niemal tuż po wyjęciu z patelni. Smacznego!