Dlaczego gąbka to doskonałe środowisko dla drobnoustrojów: Walcz z bakteriami.

W każdej kuchni są bakterie, namnażające się w niej szybciej niż w niejednym laboratorium.

Badania ujawniły zaskakującą prawdę: bakterie namnażają się szybciej w kuchni niż w laboratorium. Na Duke University naukowcy przyjrzeli się, jak zanieczyszczenie drobnoustrojami może wpływać na gąbki kuchenne.

Naukowcy nie przedstawili żadnych dobrych informacji, co jest bardzo złą wiadomością. Zwykła gąbka kuchenna może zapewnić lepsze środowisko dla rozwoju zarazków niż narzędzia wykonane specjalnie do tego celu w laboratoriach. Jak jest to możliwe?

Według naukowców jest to wynik interakcji między kilkoma szczepami. – Bakterie są jak mieszkańcy epidemii. Podczas gdy niektórzy ludzie mają trudności z samotnym życiem, inni mogą dobrze prosperować w takich okolicznościach, mówi profesor Lingchong You.

Lepsza niż szalka Petriego jest zwykła, kuchenna gąbka. Warunki te są idealne dla gąbki, ponieważ ze względu na przestrzenie różniące się wielkością, przypominają one strukturę gleby lub jelita człowieka. Według Science Rocks istnieją obszary, które różne szczepy bakterii mogą zajmować niezależnie, a także obszary, w których mogą współistnieć z innymi szczepami…

Copy