Ten przepis jest w mojej rodzinie od 60 lat. Czekoladowe babeczki – Ci, którzy nie spróbują, mogą tego żałować.

Ten przepis króluje w naszej rodzinie od 60 lat. Są doskonałe i naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Recepturę robiliśmy zawsze tylko z oka, według przybliżonych wskazówek z notatnika mojej mamy. Jednak dzięki Pani Helenie mogę również dodać dokładne proporcje surowców.

Składniki:

Czekolada:

  • 1 łyżka margaryny
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • trochę rumu

Ciasto:

  • mleko 200 ml (lub woda)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 paczka biszkoptów (lub 3 paczki ciastek maślanych)
  • 100 g mielonych orzechów
  • trochę rumu

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj ciasto: Do zagotowanego mleka/wody dodać cukier, zmielone orzechy i pokruszone biszkopty lub herbatniki. Dodaj w ilości odpowiadającej średniej grubości nadzieniuDodaj trochę rumu. Alternatywnie możesz użyć olejku o smaku rumu zamiast rumu.

Czekolada: Rozpuść margarynę na małym ogniu. Wymieszaj z cukrem, budyniem i cukrem waniliowym. Na koniec dodaj trochę olejku lub rumu. Przygotuj foremki papierowe. Na dnie wyłóż polewę czekoladową. Na polewę nakładamy nadzienie i polewamy polewą czekoladową . 

Wstaw do lodówki. Półpłynny lukier możemy ozdobić według własnej wyobraźni. Jeśli polewę przygotowujemy z wodą, nadają się również dla tych, którzy nie mogą spożywać mleka.

Życzymy smacznego! 🙂

Copy