7 sposobów na pyszną rybę – dla każdego coś pysznego

Jednym z najczęstszych sposobów przygotowywania pysznej ryby jest smażenie jej na patelni. My chcemy Ci podpowiedzieć jak przygotować rybę aby byłą w bardzo delikatna i soczysta. Do tego wszystkie przepisy są proste i szybkie. Jesteśmy pewni, że od dziś na Twoim stole ryba będzie królowała , właśnie dzięki tym pysznym przepisom.

7 przepisów na ryby

Ciasto z serem

Składniki

  • 3 łyżki majonezu
  • 4 jajka
  • 100 g twardego sera
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie

Lekko ubij jajka z majonezem, dodaj ser tarty na średniej tarce, mąkę.Posól i popieprz i dokładnie wymieszaj.

Ciasto ziemniaczane

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól do smaku

Przygotowanie

Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce. Do powstałej masy dodaj jajko, mąkę i sól. Dobrze wymieszaj.

Ciasto ze skrobią kukurydzianą

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • sól do smaku
  • ulubione przyprawy do smaku

Przygotowanie

Ubij jajko z solą i przyprawami, dodaj skrobię. Dokładnie wymieszaj. Plastry filetów rybnych w tym cieście zaleca się smażyć na bardzo dużym ogniu.

Piwne ciasto

Składniki

  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 0,3 łyżeczki soli

Przygotowanie

Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z piwem i mąką. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj z pozostałymi składnikami delikatnie.

Ciasto z wodą mineralną

Składniki

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Oddzieli białka od żółtek. Wymieszaj żółtka solą i cukrem, następnie wlej wodę mineralną i mleko. Dokładnie wymieszaj. Białka, ubij mikserem na pianę i dodaj do mieszaniny. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj delikatnie na jednolitą masę.

Ciasto bez jaj (chude)

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 70 ml wody
  • 0,5 łyżeczki. sody
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • ulubione zioła np pietruszka

Przygotowanie

Wymieszaj mąkę z solą, sodą, gałką muszkatołową (opcjonalnie) i drobno posiekaną pietruszką. Do suchej mieszanki stopniowo wlewaj wodę, mieszając trzepaczką, aż masa stanie się jednorodna.

Białkowe ciasto

Najbardziej delikatny spośród wszystkich opisanych powyżej.

Składniki

  • 4 białka jaj
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka wody
  • sól do smaku

Przygotowanie

Ubij białka z solą, dodaj przesianą mąkę i wodę. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję.

Weź pod uwagę następujące wskazówki dotyczące smażenia ryb w cieście: Smaż kawałki filetów tylko w mocno rozgrzanym oleju i nie zbyt blisko siebie, w przeciwnym razie sklejają się ze sobą.

Mamy nadzieję, że nasze zalecenia dotyczące smażenia rybich ryb pomogą ci przygotować smaczne danie z każdego fileta.